To Δημοτικό Σχολείο Λακκώματος αποτελεί 1 από τα 9 σχολεία στην Ευρώπη και 1 από τα 3 σχολεία στην Ελλάδα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα LIFEFORCE (Learning Initiative For Elementary school Fun–Oriented Resuscitation Coaching Europewide), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της δράσης Στρατηγικών Συμπράξεων ΚΑ2, στον Τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα LIFEFORCE υλοποιείται από Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν 4 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος), και 6 εταίροι: Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας [Συντονιστής],  Ιταλικό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείου Κολωνίας, KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σκοπός του προγράμματος είναι να προ-εκπαιδεύσει μαθητές ηλικίας 6-10 ετών στις πρώτες βοήθειες και σε δεξιότητες αντιμετώπισης καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), χρησιμοποιώντας καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία
και διασκεδαστικές, πρακτικές δραστηριότητες.

Απώτερος σκοπός είναι η καθιέρωση του μαθήματος πρώτων βοηθειών ως υποχρεωτικού σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των θυμάτων από έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, καθώς και η καλλιέργεια των ιδανικών της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού και η προώθηση μιας κουλτούρας πρόληψης, ευημερίας και υγιεινού τρόπου ζωής σε όλη την Ευρώπη.

Η Επιστημονική Ομάδα του προγράμματος ανέπτυξε μια εκπαιδευτική μεθοδολογία μη-τυπικής εκπαίδευσης βασισμένη στη μάθηση μέσα από την πράξη, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την κριτική σκέψη.

Η γνώση εισάγεται και αυτοματοποιείται μέσω της δημιουργικής κίνησης, των θεατρικών παιχνιδιών, της παιδικής γιόγκα και της μουσικής. Ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες και παιχνίδια αναπτύσσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών.

Η εφαρμογή του Προγράμματος περιλαμβάνει τη βελτίωση και ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών, καθώς και των παιδιών. Ολοκληρώνεται σε τρία στάδια:

  • Εκπαίδευση εκπαιδευτικών (δια ζώσης και ασύγχρονα).
  • Εκπαίδευση μαθητών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, υπό την
    επίβλεψη των εκπαιδευτών του LIFEFORCE (on-the-job-training).
  • Άτυπη αξιολόγηση των δεξιοτήτων των παιδιών.

Από τo Δημοτικό Σχολείο Λακκώματος συμμετέχουν στο πρόγραμμα 4 τμήματα από την Α ’έως την Δ’ Δημοτικού, περισσότεροι από 47 μαθητές  και 7 εκπαιδευτικοί (εκπαιδευτικοί ΠΕ 70 αλλά και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων)

Για περισσότερες πληροφορίες και για δωρεάν λήψη όλου του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του LIFEFORCE https://project-lifeforce.eu.

lifeforce call for help 1
LIFE FORCE LOGO TWITTER e1620407925337